Γνωρίστε το Zebra Duiker

Γνωρίστε το Zebra Duiker

Η ζέβρα duiker είναι μια μικρή αφρικανική αντιλόπη γεμάτη ιδιαιτερότητες. Θα θέλατε να το γνωρίσετε καλύτερα;

Αν και το όνομά του σας δίνει μια ιδέα για το πώς θα μοιάζει, το zebra duiker δεν έχει καμία σχέση με τα ιπποειδή που του δίνουν το όνομά του. Ωστόσο, το παλτό του είναι ριγέ σαν ζέβρα, τουλάχιστον στο ένα μέρος της πλάτης της.

Αυτό λεπτή και αξιολάτρευτη αντιλόπη είναι δύσκολο να εντοπιστεί, αλλά εξακολουθεί να κινδυνεύει. Γι’ αυτό το καλύτερο όπλο για τη διατήρησή του είναι να το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα. Σε αυτόν τον χώρο, θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το μικρό ζώο και τα χαρακτηριστικά του. Μην το χάσετε.

Ταξινόμηση και περιγραφή

Το ζέβρα duiker ακούει στο επιστημονικό όνομα Ζέβρα Κεφαλόφου. Είναι ένα μικρό είδος αντιλόπης που ανήκει στην οικογένεια των βοοειδών, όπως οι αγελάδες, οι γαζέλες, οι κατσίκες και τα πρόβατα.

Όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία του, το τρίχωμα του είναι ένα χάλκινο καφέ με ένα ελαφρύ σκούρο χρώμα στο πρόσωπο, στα άκρα και στην ουρά. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της εμφάνισής του όμως είναι οι ασπρόμαυρες ρίγες στην πλάτη του.

Τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα από τα αρσενικά. Ενώ είναι περίπου 45 εκατοστά ύψος (1,5 πόδια) και ζυγίζουν έως και 20 κιλά (44 λίβρες), τα αρσενικά είναι μόνο 40 εκατοστά (1,3 πόδια) και ζυγίζουν 15 κιλά (33 λίβρες). Αυτή η διαφορά θεωρείται ότι οφείλεται στη μακροχρόνια κύηση περίοδος των θηλυκών.

Διαβάστε  Μπορούν οι σκύλοι να μυρίσουν βρώσιμα; 7 Ευφυείς Ράτσες Σκύλων Ανίχνευσης Ναρκωτικών

Οικότοπος του ζέβρα duiker

Η κύρια γεωγραφική περιοχή αυτής της αντιλόπης βρίσκεται στο μεσοδυτικό τμήμα της αφρικανικής ηπείρου. Συγκεκριμένα, μπορεί να βρεθεί σε απομονωμένες περιοχές της Σιέρα Λεόνε και της Ακτής του Ελεφαντοστού, καθώς και στη Λιβερία.

Στην πραγματικότητα, είναι ενδημικό στο τροπικό δάσος της δυτικής Γουινέας. Κατοικεί σε ορεινές περιοχές, πρωτογενή δάση και πεδινές περιοχές, εξ ου και τα μακρύτερα πίσω άκρα του, που του επιτρέπουν να κινείται ελεύθερα μέσα από την ψηλή βλάστηση.

Με τι τρέφεται το ζέβρα duiker;

Το ζέβρα duiker είναι αυστηρό φυτοφάγο και τρέφεται κυρίως με φρούτα και φύλλωμα. Στη διατροφή τους, θα βρείτε φύλλα, μπουμπούκια και φρούτα εποχής που πέφτουν στο έδαφος (καθώς δεν είναι αρκετά ψηλά για να τα μαζέψουν από το κλαδί).

Συχνά εκμεταλλεύονται όσα άλλα ζώα, όπως νυχτερίδες ή πουλιά, πέφτουν από τα δέντρα όταν ταΐζουν.

Επιπλέον, η πάχυνση του ρινικού και μετωπιαίου οστού τους τους επιτρέπει να ανοίγουν καρπούς με σκληρό κέλυφος, γεγονός που τους δίνει ένα πλεονέκτημα έναντι άλλων ειδών με τα οποία μοιράζονται το ενδιαίτημα. Έχει επίσης παρατηρηθεί να καταναλώνει μικρά τρωκτικά σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, αλλά δεν είναι ακόμη αρκετά γνωστά για αυτό το γεγονός ώστε να αφαιρεθεί ο τίτλος του φυτοφάγου.

Αναπαραγωγή

Τα ζέβρα duikers αναπαράγονται μία φορά το χρόνο. Σε κάθε γέννα, θα γεννούν μόνο ένα μοσχάρι, αλλά γεννιέται καλά αναπτυγμένο και ζυγίζει περίπου 1,5 κιλό (3,3 λίβρες). Στην πραγματικότητα, Η κύηση διαρκεί 221 έως 229 ημέρες (περίπου 7 μήνες), μια πολύ μεγάλη περίοδος για ένα ζώο αυτού του μεγέθους. Αυτό, όπως αναφέρθηκε στην αρχή, εξηγεί το μεγαλύτερο μέγεθος των θηλυκών.

Διαβάστε  Όσκαρ, Ο σκύλος που άλλαξε το Διαδίκτυο

Οι απόγονοι μεγαλώνουν με εκπληκτική ταχύτητα κατά την περίοδο της γαλουχίας. Μπορούν να πάρουν περίπου 94 γραμμάρια (σχεδόν 4 oz) βάρους την ημέρα κατά τις πρώτες 10 ημέρες της ζωής τους. Μετά από αυτό, ο ρυθμός ανάπτυξης μειώνεται σημαντικά.

Τα θηλυκά φθάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία 9-12 μηνών. Τα αρσενικά λίγο αργότερα, στους 12-18 μήνες. Μόλις μπορέσουν να αναπαραχθούν, παράγουν οσμή εκκρίσεις μέσω διαφόρων αδένων του σώματος, ειδικά των αρσενικών.

Σε κάθε περίοδο αναπαραγωγής, τα ζευγάρια που έχουν ήδη αναπαραχθεί πιστεύεται ότι αναζητούν ξανά το ένα το άλλο και σπάνια αλλάζουν σύντροφο.

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Το ζέβρα duiker είναι ένα μοναχικό ζώο με νυχτερινές συνήθειες. Βρίσκονται ομαδοποιημένα μόνο σε ζευγάρια κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, καθώς η γονική μέριμνα είναι κοινή και τα μικρά έχουν μια μακρά περίοδο μάθησης κατά την οποία χρειάζονται τους γονείς τους.

Στην αιχμαλωσία, έχουν αναφερθεί ημερήσιες συνήθειες σε αυτό το είδος, αλλά η αλλαγή είναι επιζήμια για την υγεία τους.

Κατάσταση διατήρησης

Όταν συμβουλευόμαστε τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) για την κατάσταση διατήρησής τους, μπορούμε να δούμε ότι βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση (VU). Αυτό οφείλεται κυρίως στην αποψίλωση των δασών του οικοτόπου του, στο αδιάκριτο κυνήγι κρέατος και γούνας και στην απώλεια οικοτόπου λόγω της εκμετάλλευσης της γης για οικονομικές δραστηριότητες.

Όπως πολλά άλλα απειλούμενα είδη, το ζέβρα duiker είναι ειδικά προσαρμοσμένο στο περιβάλλον του και δεν θα μπορούσε να επιβιώσει σε άλλους βιότοπους. Αυτό είναι ένα μειονέκτημα για την προστασία τους, καθώς πρέπει να προστατεύονται από την εκμετάλλευση.

Επί του παρόντος, τα τελευταία οχυρά αυτής της αντιλόπης βρίσκονται στα προστατευόμενα πάρκα της Σιέρα Λεόνε και της Λιβερίας, όπου έχουν απελευθερωθεί με επιτυχία δείγματα που εκτρέφονται σε αιχμαλωσία.. Ωστόσο, όσο ο φυσικός τους βιότοπος συνεχίζει να κατακερματίζεται και να καταστρέφεται, δεν υπάρχει ελπίδα για την ανάκτηση του ζέβρα duiker.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…