Τι τρώνε οι νυφίτσες;

Η διατροφή της νυφίτσας είναι αυστηρά σαρκοφάγη. Είναι ένα πολύ σημαντικό ζώο στην τροφική αλυσίδα του οικοτόπου του και εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτήν την πτυχή της βιολογικής του σύνθεσης. Μην το χάσετε.

Αυτή η μικρή, αλλά άγρια, μουστέλιδα βρίσκεται σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, ειδικά στη νότια Ισπανία, τη Βόρεια Αφρική, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Μην ξεγελιέστε από την αξιολάτρευτη εμφάνισή του: Οι διατροφικές του συνήθειες περιλαμβάνουν αλάνθαστες τεχνικές κυνηγιού και πολύ έντονη επιθετικότητα. Μάθετε τι τρώνε οι νυφίτσες και πώς το κάνουν σε αυτό το άρθρο.

Σε αυτό το άρθρο, θα βρείτε εξειδικευμένες πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες της νυφίτσας. Μην χάσετε ούτε μια λεπτομέρεια, γιατί αξίζει τον κόπο να γνωρίσετε κάθε πτυχή αυτής της μικρής μουστέλιδας.

Χαρακτηριστικά της νυφίτσας

η νυφίτσα (Mustela nivalis) είναι ο μικρότερος εκπρόσωπος της μουστέλιδας οικογένεια. Το σώμα του, όπως και όλων των συγγενών του, είναι μακρύ, σωληνωτό και εύκαμπτο. Το κεφάλι είναι πεπλατυσμένο, με κοντό ρύγχος, με στρογγυλεμένα, επίπεδα αυτιά και μακρύ, λεπτό λαιμό.

Η γούνα τους είναι καφέ, αλλά οι νυφίτσες που ζουν βορειότερα αλλάζουν τη γούνα τους το χειμώνα σε ένα χιονισμένο λευκό. Έτσι δένουν καλύτερα με το χιονισμένο τοπίο.

Υπάρχουν περίπου 10 αναγνωρισμένα υποείδη νυφίτσας. Ωστόσο, είναι φυσικά δυσδιάκριτα και διαφέρουν μόνο στη γεωγραφική θέση. Επειδή τα όρια της επικράτειας δεν είναι καλά καθορισμένα, η επιστημονική κοινότητα εξακολουθεί να διαφωνεί σχετικά με τη διαίρεση των υποειδών εντός αυτής της ταξινομικής ταξινόμησης.

Οι νυφίτσες καταλαμβάνουν εγκαταλελειμμένα λαγούμια για καταφύγιο και διατηρούν μια περιοχή εδάφους γύρω τους. Στην περιοχή αυτή κυνηγούν και αναπαράγονται όταν φτάσει η περίοδος αναπαραγωγής. Αυτοί προτιμήστε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα θάμνων και ψηλά χόρτα προκειμένου να κρυφτούν από τα αρπακτικά και να καταδιώξουν τη λεία τους.

Διαβάστε  Πώς να πουλήσετε το κατούρημα του σκύλου σας

Το πεπτικό σύστημα της νυφίτσας

Πριν προχωρήσετε στην πραγματική σίτιση των νυφίτσες, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά του πεπτικού τους συστήματος. Η πέψη ξεκινά από το στόμα: Αυτή η μουστέλιδα έχει 34 δόντια που ακολουθούν την οδοντική φόρμουλα των 3/3 κοπτών, 1/1 κυνόδοντες, 3/3 προγομφίοι και 1/2 γομφίοι.

Το υπόλοιπο πεπτικό του σύστημα χαρακτηρίζεται από το μεγάλο μήκος του λεπτού εντέρου του, ενός οργάνου στο οποίο απορροφώνται λίπη και πρωτεΐνες. Το παχύ έντερο, ωστόσο, είναι πολύ πιο κοντό σε σύγκριση και δεν έχει τυφλό, πράγμα που σημαίνει ότι αυτά τα θηλαστικά δύσκολα μπορούν να αντλήσουν ενέργεια από τη φυτική ύλη.

Δεδομένου ότι αυτό το θηλαστικό καταπίνει μεγάλα κομμάτια τροφής χωρίς να μασάει, η πέψη στο στομάχι διαρκεί πολύ, καθώς χρειάζεται μεγάλες ποσότητες γαστρικών οξέων για να το διασπάσει. Στη συνέχεια, ο βλωμός της τροφής προχωρά μέσω του υπόλοιπου πεπτικού συστήματος μέχρι να αποβληθεί με τη μορφή περιττωμάτων.

Τι τρώνε οι νυφίτσες

Όπως ίσως έχετε συμπεράνει από τις προηγούμενες παραγράφους, η νυφίτσα είναι σαρκοφάγος ζώο. Οι νυφίτσες τρέφονται κυρίως με μικρά τρωκτικά και τρέφονται με αυτά αποκλειστικά εάν υπάρχουν αρκετά από αυτά στο οικοσύστημα.

Η νυφίτσα έχει πολύ γρήγορο μεταβολισμό, επομένως είναι σε θέση να καταναλώνει το 50% του σωματικού της βάρους σε κρέας κάθε μέρα.

Εάν δεν υπάρχουν πάρα πολλά μικρά τρωκτικά τριγύρω, οι νυφίτσες τρώνε οποιοδήποτε μικρό ζώο που τους φτάνει. Σε ένα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Parque Natural das Serras de Aire e Candeeiros (Πορτογαλία), καταγράφηκαν τα συνηθισμένα θηράματα που αποτελούν τη διατροφή της νυφίτσας, δίνοντας αφορμή για αρκετά ενδεικτικά στοιχεία. Θα σας δείξουμε μερικά από αυτά:

  • Μικρά τρωκτικά (60,6 %): Ποντίκια και αρουραίοι
  • Κουνέλια (14,2 %)
  • Στριφογυριστές και τυφλοπόντικες (3,9 %)
  • Μικρά πουλιά (7,1%): Σπουργίτια, περιστέρια, κοκκινολαίμηδες, ορτύκια και άλλα είδη παρόμοιου μεγέθους
  • Ερπετά (5,5%): Σαύρες, ακόμη και μικρά φίδια
  • Αμφίβια (4,7%): Φρύνοι, βατράχια, σαλαμάνδρες και γυρίνους
  • Φρούτα και σπόροι (4,4 %)
  • Ψοφίμι: Πολύ περιστασιακά και μόνο όταν δεν υπάρχει ζωντανό φαγητό
Διαβάστε  Πώς να καταλάβετε πότε ο σκύλος σας χρειάζεται να κατουρήσει

Μια ενήλικη νυφίτσα έχει μήκος περίπου 30 εκατοστά (12 ίντσες) από το κεφάλι μέχρι την ουρά (τα θηλυκά περίπου 20 cm, 8 ίντσες). Πολλά από τα θηράματά του είναι μεγαλύτερα από αυτά, αλλά το μέγεθός του δεν είναι πρόβλημα όταν τα κυνηγάτε. Αν θέλετε να μάθετε πώς το κάνει, συνεχίστε να διαβάζετε και θα σας τα εξηγήσουμε όλα.

Τεχνικές κυνηγιού νυφίτσας

Η διατροφή της νυφίτσας εξαρτάται αποκλειστικά από την αποτελεσματικότητα του κυνηγιού της, γι’ αυτό έχει αναπτύξει πολύ αποτελεσματικές στρατηγικές όσον αφορά τη θήρευση. Είναι ένα γλιστερό ζώο που κινείται γρήγορα μέσα από τα χαμόκλαδα, αν και είναι επίσης καλός ορειβάτης και κολυμβητής.

Συχνά, η νυφίτσα παγιδεύει τη λεία της μέσα στο δικό της λαγούμι, καθώς μπορεί να εισέλθει μέσα από ανοίγματα διαμέτρου έως και 2,5 εκατοστών (1 ίντσας).

Η όραση και η όσφρησή τους είναι πολύ ανεπτυγμένες, γεγονός που επιτρέπει σε αυτά τα ζώα να ανιχνεύουν το θήραμα με ευκολία. Τους πλησιάζουν με μεγάλη μυστικότητα μέχρι να μπορέσουν να τους ρίξουν. Η τεχνική τους συνίσταται στο να πιάνουν το θύμα από τον αυχένα με ένα γρήγορο δάγκωμα, κόβοντας τη σπονδυλική στήλη και σκοτώνοντάς την αμέσως.

Μερικές φορές βλέπουμε νυφίτσες να εκτελούν μια σειρά από ακανόνιστες κινήσεις μπροστά στο θήραμά τους, γνωστές ως «πολεμικός χορός». Η ακριβής λειτουργία αυτής της συμπεριφοράς δεν είναι γνωστή, αλλά πιστεύεται ότι χρησιμεύει για να μπερδέψει τα θύματα πριν τα κυνηγήσει.

Η νυφίτσα ανήκει στην γηγενή πανίδα πολλών χωρών, γι’ αυτό και απαγορεύεται η κατοχή της σε αιχμαλωσία σε πολλές από αυτές. Στο παρόν, Mustela nivalis βρίσκεται σε κατάσταση διατήρησης του Ελάχιστη ανησυχία (LC).

Διαβάστε  30 μεγαλόσωμες και μικρόσωμες ράτσες σκύλων που δεν κάνουν τα σάλια

Η σημασία του ως ελεγκτή μικρών ζωικών πληθυσμών και ως θήραμα για μεγαλύτερα αρπακτικά καθιστά αναγκαία τη διατήρηση αυτού του είδους, καθώς και του ενδιαιτήματος του. Η νυφίτσα δεν μπορεί να αγνοηθεί εάν τα ευρωπαϊκά δασικά οικοσυστήματα πρέπει να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν διεξοδικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, το νόμισμα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.

  • Fragoso, S., Santos-Reis, M. (2000). Utilização dos recursos troficos pela doninha no Parque Natural das Serras de Aire e Candeeiros. Revista de Biologia18 (1-4): 23-32.
  • Palazón, S., & Salvador Milla, A. (2017). Comadreja–Mustela nivalis (Linnaeus, 1761).
  • Mustela nivalis (λιγότερη νυφίτσα). (σφ). Ιστός για την ποικιλομορφία των ζώων. Recuperado 24 Νοεμβρίου 2021, de https://animaldiversity.org/accounts/Mustela_nivalis/
  • Ibérica, F. (2011, 27 agosto). Comadreja (Mustela nivalis). Πανίδα Ibérica. Recuperado 24 Νοεμβρίου 2021, de https://www.faunaiberica.org/comadreja
  • McDonald, RA, Abramov, AV, Stubbe, M., Herrero, J., Maran, T., Tikhonov, A., Cavallini, P., Kranz, A., Giannatos, G., Kryâtufek, B. & Reid, F. 2019. Mustela nivalis (τροποποιημένη έκδοση αξιολόγησης 2016). Η Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN 2019: e.T70207409A147993366. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-1.RLTS.T70207409A147993366.en. Κατέβηκε στις 24 Νοεμβρίου 2021.