10 Scavenger Birds

Αυτά τα είδη τρέφονται με κρέας σε αποσύνθεση από πτώματα άλλων ζώων, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στην πρόληψη της μόλυνσης του οικοσυστήματος.

Τα οδοκαθαριστικά ζώα είναι ζώα που καταναλώνουν σφάγια που ούτε έχουν κυνηγήσει ούτε σκοτώσει. Και, είτε το πιστεύετε είτε όχι, έχουν έναν πολύ χρήσιμο ρόλο να παίξουν στο οικοσύστημα: να εξαλείψουν τα οργανικά υπολείμματα που αποσυντίθενται. Ανάμεσά τους, μπορούμε να βρούμε οδοκαθαριστές. Θα θέλατε να μάθετε ποια είναι αυτά;

Παραδείγματα οδοκαθαριστών πουλιών

Όχι μόνο τα πουλιά συμμετέχουν σε αυτή τη δραστηριότητα σίτισης. Υπάρχουν επίσης έντομα και ακόμη και θηλαστικά όπως τα ρακούν που καταναλώνουν τα υπολείμματα ζώων που έχουν κυνηγηθεί από άλλους. Στην περίπτωση των οδοκαθαριστών, μπορούν ακόμη και να πολεμήσουν με μεγάλα αρπακτικά για τροφή. Μεταξύ αυτών μπορούμε να επισημάνουμε:

1. Γύπας (Gyps fulvus)

Αυτός είναι ένας από τους λίγους γύπες που κατοικεί στην Ευρώπη, αν και βρίσκεται επίσης στη Βόρεια Αφρική, την Αραβική Χερσόνησο και τη Νότια Ασία (ως την Ινδία). Προτιμά ορεινές περιοχές με βράχια και βαθιές κοιλάδες.

Ο γύπας – στην επιλεγμένη φωτογραφία αυτού του άρθρου – έχει άνοιγμα φτερών μεγαλύτερο από 2,5 μέτρα (8,2 πόδια) και ζυγίζει περίπου 10 κιλά (22 λίβρες). Τα φτερά του έχουν χρώμα κανέλα ή ώχρα, το κεφάλι και ο λαιμός του είναι λευκά και το γκριζωπό, αγκυλωτό ράμφος του – χαρακτηριστικό των αρπακτικών πτηνών – του επιτρέπει να σκίζει υφάσματα και δέρματα. Χάρη στην ισχυρή όρασή του, μπορεί να εντοπίσει πτώματα σε απόσταση πολλών μέτρων.

Διαβάστε  Όλα για τις πάπιες και τους συγγενείς τους

2. Γυπαετός (Gypaetus barbatus)

Ο γενειοφόρος γύπας είναι ένα άλλο από τα πιο γνωστά πτηνά πτωμάτων, που μπορεί κανείς να δει στα βουνά της Κανταβρίας, στις Άλπεις, στα Πυρηναία, στη Βόρεια και Νότια Αφρική, στην Ανατολική Ευρώπη, ακόμη και στα Ιμαλάια.

Ο γενειοφόρος γύπας κουβαλά κόκαλα ή καβούκια και τα πετάει από μεγάλα ύψη σε βράχους για να τα σπάσει και να τα φάει πιο εύκολα.

Όσο για το φτέρωμά τους, ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία. όταν είναι ενήλικες μπορούν να έχουν καφέ, μαύρο, άσπρο και γκρι χρώματα και, επιπλέον, έχουν το τυπικό αγκυλωτό ράμφος και τα μικρά αλλά πολύ ανεπτυγμένα μάτια.

3. Κόνδορας των Άνδεων (Γύπας γρύπας)

Αυτό είναι ένα από τα λίγα οδοκαθαριστικά πουλιά της Νότιας Αμερικής, συγκεκριμένα της οροσειράς των Άνδεων, που χαρακτηρίζεται από το μαύρο και γκρι φτέρωμά του, με λευκό λαιμό και γυμνό κεφάλι. Τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά και έχουν ακρολοφία και πτυχές στο πρόσωπο που μεγαλώνουν με την ηλικία.

Ο κόνδορας των Άνδεων τρέφεται με νεκρά ζώα, αλλά μόλις τα εντοπίσουν, περνούν ώρες ή και μέρες πετώντας από πάνω τους. Με τα δυνατά τους ράμφη, σκίζουν ιστό και δέρματα, και μπορούν να τρέφονται για μια ολόκληρη μέρα: μπορούν να φάνε πέντε κιλά κρέας σε μία συνεδρίαση! Αυτό είναι μετά από πέντε εβδομάδες νηστείας.

4. Αιγυπτιακός γύπας (Neophron percnopterus)

Αυτό είναι άλλο ένα από τα οδοκαθαριστικά πουλιά μας. Δεν ζει μόνο στην Αίγυπτο, αλλά είναι επίσης παρούσα στην Ιβηρική Χερσόνησο, τη Βόρεια και Κεντρική Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Είναι μικρό σε σύγκριση με άλλους γύπες. Τα νεαρά έχουν καφέ χρώμα και τα ενήλικα έχουν κίτρινα πόδια και κεφάλι, λευκό σώμα και φτερά με σκούρες άκρες και εντελώς ανοιχτόχρωμη ουρά.

Διαβάστε  Τραγούδια αφιερωμένα στα πουλιά

Όταν υπάρχει πτώματα, ο αιγυπτιακός γύπας είναι ένας από τους τελευταίους που πλησιάζουν για να φάνε; Περιμένει τα μεγαλύτερα ζώα να φροντίσουν το κρέας και μετά καταβροχθίζει δέρματα ή λίπος. Συμπληρώνει τη διατροφή του με έντομα, αυγά ή μικρά θηράματα.

5. Χρυσαετός (Aquila chrysaetos)

Ο χρυσαετός είναι ένα από τα μεγαλύτερα πουλιά, με μέγεθος μεταξύ 90 και 100 εκατοστών (35 έως 40 ίντσες) σε ύψος και 2,27 μέτρα (7,5 πόδια) σε άνοιγμα φτερών. Έχει ένα όμορφο καστανί χρώμα στην πλάτη του με πιο ανοιχτά χρώματα στην κοιλιά του.

Τα φτερά του είναι αρκετά επιμήκη και το καθένα έχει μια μικρή λευκή κηλίδα. Η διατροφή αυτού του τρομερού κυνηγού βασίζεται σε λαγόμορφα όπως οι λαγοί, αλλά είναι σε θέση να τρώει πτώματα όταν οι πόροι είναι σπάνιοι.

6. Κίσσα (Pica pica)

Η κίσσα είναι ένα όμορφο πουλί που χαρακτηρίζεται από τον αδιαμφισβήτητο ασπρόμαυρο χρωματισμό της. Διανέμεται σε ορισμένες εύκρατες περιοχές της Ασίας, της Αφρικής, της Αραβίας, της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Το ράμφος αυτού του είδους δεν είναι προσαρμοσμένο σε μια συγκεκριμένη δίαιτα, επομένως τρώει τα πάντα, από έντομα και δημητριακά μέχρι πτώματα, αυγά και νεοσσούς άλλων πτηνών.

7. Μαύρος χαρταετός (Milvus migrans)

Ο χαρταετός είναι ένα αρπακτικό πουλί που έχει μήκος μεταξύ 50 και 60 εκατοστών (20 έως 23 ίντσες), αν και έχει άνοιγμα φτερών σχεδόν ενάμισι μέτρο (5 πόδια). Έχει μεταναστευτική συμπεριφορά, επομένως, ανάλογα με την εποχή του χρόνου, μπορεί να βρεθεί στην Αφρική, την Ευρώπη, την Ασία και την Ωκεανία.

Η διατροφή του βασίζεται στο κυνήγι πτηνών, ψαριών, θηλαστικών, αμφίβιων και ερπετών, αλλά είναι ικανό να τρέφεται με πτώματα όταν είναι απαραίτητο.

Διαβάστε  Eurasian Eagle-Owl: Χαρακτηριστικά, Συμπεριφορά και Ενδιαίτημα

8. Κονάκι (Coloeus monedula)

Αυτό το πουλί μοιάζει πολύ στην εμφάνιση με τα κοράκια, καθώς είναι ένας από τους στενούς συγγενείς τους. Έχει μήκος περίπου 33 εκατοστά (13 ίντσες) και άνοιγμα φτερών 67 εκατοστά (2,2 πόδια). Το φτέρωμά του παρουσιάζει συνδυασμό σκούρων καφέ και μαύρων χρωμάτων, με πιο ανοιχτό γκριζωπό κεφάλι.

Η δίαιτα του τσαγιού είναι ευκαιριακή και προσαρμόζεται σε ό,τι είναι διαθέσιμοπου περιλαμβάνει πτώματα.

9. Κοράκι πτωμάτων (Corvus corone)

Αυτό το είδος μπορεί να συγχέεται με τους συγγενείς του, το σακάκι και το κοράκι λόγω του μικρού μεγέθους και του σκούρου φτερώματος του. Μπορεί να βρεθεί σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, μέρη της Ασίας και της Αιγύπτου. Έχει μια παμφάγα διατροφή που είναι σε θέση να προσαρμοστεί στη διαθεσιμότητα της τροφής του, καταναλώνοντας έντομα, σπόρους, δημητριακά, μικρά θηλαστικά και πτώματα όλων των ειδών.

10. Μαυρογύπας (Aegypius monachus)

ο τελευταίο από τα πτώματα είναι εγγενές της Ασίας, αν και μπορεί να βρεθεί και στη νότια Ευρώπη, πάντα σε χαράδρες και γκρεμούς. Τα φτερά είναι σκούρα, αν και όχι απαραίτητα μαύρα, και το κεφάλι του είναι πιο ανοιχτόχρωμο, δίνοντάς του την εμφάνιση ότι είναι φαλακρό. Δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φύλων.

Οι γύπες είναι αρκετά «σχολαστικοί» όταν βρίσκουν θήραμα, αλλά βιάζονται για να μην τους νικήσει κανένα άλλο πουλί. Σκίζουν το δέρμα και καταναλώνουν μόνο τη σάρκα. όχι τα κότσια ή τις τρίχες.

Ελπίζουμε να σας άρεσε η εμφάνισή μας στα πουλιά οδοκαθαριστών. Γιατί να μην ρίξετε μια ματιά στο άρθρο που επιλέξαμε ειδικά για εσάς παρακάτω για το ίδιο θέμα!

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…