The Patas Monkey: Γνωρίστε αυτό το συναρπαστικό πρωτεύον

The Patas Monkey: Γνωρίστε αυτό το συναρπαστικό πρωτεύον

Λίγοι γνωρίζουν για τον πίθηκο πατάς, αλλά είναι ένα συναρπαστικό είδος.

Υπάρχει ένα σύνολο κόσμο της βιοποικιλότητας στην ομάδα των πρωτευόντων ζώων. Έτσι, δεν είναι δύσκολο να βρείτε συναρπαστικά ζώα για τα οποία πιθανώς δεν έχετε ξανακούσει, και αυτά που δεν έχουν καν μελετηθεί πολύ. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα από τα άγνωστα αφρικανικά πρωτεύοντα είναι το μαϊμού πατάς.

Αυτό το είδος δεν έχει μελετηθεί πολύ και ζει σε λίγες χώρες στη νότια Σαχάρα. Η εμφάνιση και η βιολογία του είναι εξαιρετικά περίεργες.

Χαρακτηριστικά του πιθήκου πατάς

Ο πίθηκος πατάς, όπως πολλά θηλαστικά, έχει υψηλό επίπεδο σεξουαλικού διμορφισμού. φά ή ένα πράγμα, τα αρσενικά είναι πολύ μεγαλύτερα από τα θηλυκά, σε ορισμένες περιπτώσεις το διπλάσιο του μεγέθους τους. Τα ενήλικα αρσενικά έχουν κατά μέσο όρο βάρος 27,3 λίβρες και μήκος 28 ίντσες, ενώ τα θηλυκά έχουν κατά μέσο όρο μόλις 14,3 λίβρες και μήκος κατά μέσο όρο 19 ίντσες.

Ο πίθηκος πατάς έχει επίσης εξαιρετικά μακριά άκρα, ειδικά σε σύγκριση με άλλα πρωτεύοντα. Χρειάζεται αυτά τα άκρα για να φτάσει σε υψηλές ταχύτητες τρεξίματος και είναι το πιο γρήγορο πρωτεύον στον κόσμο.

Όσο για τα χρώματά τους, τείνουν να έχουν μια κοκκινωπή πλάτη και διάφορες αποχρώσεις του λευκού κατά μήκος του μπροστινού τους μέρους. Έχουν επίσης μεγάλα μουστάκια (στην περίπτωση των αρσενικών) που τους δίνουν μια ενδιαφέρουσα εμφάνιση.

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Ο πίθηκος πατάς είναι ένα ημερήσιο πρωτεύον που κατοικεί στην ξηρά. Παρά το γεγονός ότι είναι σπουδαίοι ορειβάτες, συνήθως θα δείτε μέλη αυτού του είδους στο έδαφος. Επειδή είναι τόσο γρήγοροι, ο κύριος μηχανισμός διαφυγής τους είναι να τρέχουν. Το ότι είναι το πιο γρήγορο πρωτεύον τους έχει βοηθήσει να αποκτήσουν μια ολισθηρή φήμη και μπορούν ακόμη και να ξεφύγουν από αρπακτικά όπως τα τσιτάχ.

Διαβάστε  Γιατί ο σκύλος μου δεν με αφήνει να κοιμηθώ το πρωί;

Πατάς ομάδες πιθήκων είναι συνήθως αποτελείται από περίπου 20-50 άτομα. Τείνουν να περιφέρονται σε ένα χώρο περίπου 20 τετραγωνικών μιλίων. Οι ομάδες πιθήκων Patas περιλαμβάνουν γενικά ένα αρσενικό και πολλά θηλυκά. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ζευγαρώματος, ωστόσο, περισσότερα αρσενικά θα αρχίσουν να ενώνονται. Υπάρχουν επίσης ομάδες με πολλά αρσενικά.

Αυτό το είδος πρωτευόντων είναι παμφάγο και βασίζεται πολύ στις ακακίες. Μπορούν να φάνε σχεδόν οποιοδήποτε μέρος του δέντρου, γεγονός που το καθιστά σημαντικό μέρος της διατροφής τους. Αλλά μπορούν επίσης να φάνε πουλιά, αρθρόποδα και ορισμένα είδη κάκτων.

Αυτό το είδος πρωτευόντων έχει μικρούς κοπτήρες. Αυτό σημαίνει ότι θα τείνει να αποφεύγει τα μεγάλα, σκληρά τρόφιμα και να επιλέγει σπόρους και μούρα όταν μπορεί.

Βιότοπο

Ο πίθηκος πατάς ζει σε ξηρές περιοχές, μακριά από τη ζούγκλα. Ζει κυρίως στην ξηρά, σε μεγάλες σαβάνες ακακίας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε ημιερήμους περιοχές. Οι πίθηκοι Patas τείνουν να ζουν γύρω από το επίπεδο της θάλασσας, αλλά έχουν βρεθεί ομάδες που ζουν 6.500 πόδια πάνω.

Οι συγκεκριμένες χώρες που κατοικεί αυτό το πρωτεύον είναι η Σενεγάλη, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσαντ, η Τανζανία, το Σουδάν, το Κονγκό, η Ουγκάντα ​​και η Κένυα.

Δεν είναι είδος υπό εξαφάνιση και η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) δεν το θεωρεί σε κίνδυνο. Τούτου λεχθέντος, ο πληθυσμός του μειώνεται λόγω της απώλειας οικοτόπων.

Υπάρχει επίσης πολύ κυνήγι αυτού του είδους επειδή τρώνε γεωργικά προϊόντα και επειδή ορισμένοι πιστεύουν ότι το κρέας τους μπορεί να θεραπεύσει τη λέπρα. Αυτό προφανώς δεν είναι αλήθεια. Το υποείδος που ζει στην Τανζανία είναι το πιο επικίνδυνο από όλα. Ο συνολικός πληθυσμός της έχει μειωθεί περίπου κατά το ένα τρίτο τις τελευταίες δεκαετίες.

Διαβάστε  Μπορείτε να πάρετε λύσσα από τροφές που έγλειψε ένας σκύλος;

Ο πίθηκος πατάς είναι ένα συναρπαστικό είδος και είναι ένα από τα πολλά που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ακούσει ποτέ.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν διεξοδικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, το νόμισμα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.

  • Hall, KR (1966). Συμπεριφορά και οικολογία του άγριου πιθήκου patas, Erythrocebus patas, στην Ουγκάντα. Περιοδικό Ζωολογίας, 148(1), 15-87.