The Rusty-Spotted Cat: Habitat and Characteristics

The Rusty-Spotted Cat: Habitat and Characteristics

Η μικρότερη άγρια ​​γάτα στον κόσμο μπορεί να βρεθεί μόνο σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας, της Σρι Λάνκα και του Νεπάλ. Λόγω της μείωσης του πληθυσμού του τα τελευταία χρόνια, περιλαμβάνεται στην κόκκινη λίστα της IUCN ως ευάλωτο είδος.

Η σκουριασμένη γάτα (Prionailurus rubiginosus) είναι η μικρότερη άγρια ​​γάτα στον κόσμο. Είναι νυχτερινό και συνήθως μοναχικό. Τρέφεται ιδιαίτερα με πτηνά και τρωκτικά, αν και περιλαμβάνει στη διατροφή του και μερικά αμφίβια και έντομα.

Στο κυνήγι, έχει ποσοστό επιτυχίας 60%, ένα από τα υψηλότερα στο ζωικό βασίλειο. Κυνηγάει κυρίως στο έδαφος με γρήγορες, απρόβλεπτες κινήσεις. Παρακάτω, θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτό υπέροχο αιλουροειδές.

Φυσικά χαρακτηριστικά της σκουριασμένης γάτας

Κατατάσσεται ως το μικρότερο από τα είδη του, αυτή η γάτα στην ενήλικη ζωή φτάνει σε ύψος μόλις 20 εκατοστά (8 ίντσες), μήκος 35 έως 48 εκατοστά (14 έως 19 ίντσες) και μέγιστο βάρος 2 κιλά (4,4 λίβρες). Καλύπτεται από ένα παλτό από κοντά γκριζωπά μαλλιά στο μεγαλύτερο μέρος του σώματός του, στολισμένο με χάλκινες κηλίδες στην πλάτη του και μια λευκή γούνινη κοιλιά με μερικές σκούρες κηλίδες.

Το κεφάλι του είναι τριγωνικό με 6 σκούρες ρίγες σε κάθε πλευρά. Έχει μυτερά αυτιά και μεγάλα μάτια που μπορεί να είναι μπλε, πράσινα ή πορτοκαλί. Αυτό το αιλουροειδές έχει οπτική ικανότητα έξι φορές μεγαλύτερη από αυτή ενός ανθρώπου, κάτι που του επιτρέπει να αναγνωρίσει το θήραμά του από ψηλά στα δέντρα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας προτιμά να κρύβεται σε πυκνή βλάστηση και βραχώδεις περιοχές, και μετά βγαίνει για κυνήγι τη νύχτα όταν αισθάνεται πιο ασφαλής. Τρέφεται ιδιαίτερα με πτηνά και τρωκτικά, αν και περιλαμβάνει στη διατροφή του και μερικά αμφίβια και έντομα. Συνήθως σημειώνει τις περιοχές του με ούρα.

Οικότοπος γάτας με σκουριασμένες κηλίδες

Η σκουριασμένη γάτα είναι ενδημική στην Ινδία, τη Σρι Λάνκα και το Νεπάλ και βρίσκεται μόνο σε ορισμένες περιοχές αυτών των ασιατικών χωρών. Έχει βρεθεί κυρίως σε περιοχές πάνω από 2100 μέτρα (1,3 μίλια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Συνήθως κατοικεί σε υγρά και ξηρά φυλλοβόλα δάση.

Διαβάστε  Πιπέρι καγιέν: Μπορεί να εμποδίσει τα σκυλιά να ουρήσουν;

Ομοίως, προτιμά τα αλσύλλια και τις βραχώδεις περιοχές, όπου δημιουργεί τα λαγούμια του σε σπηλιές την περίοδο της αναπαραγωγής. Διαφορετικές έρευνες έχουν εκτιμήσει ότι η κατανομή του είναι 3 έως 7 άτομα ανά 100 km2 (38 τετραγωνικά μίλια).

Παρά την προτίμηση σε αυτές τις περιοχές, ορισμένες ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως η καταστροφή των δασών, η επέκταση της γεωργίας και η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων έχουν ωθήσει τη σκουριασμένη γάτα να κατοικήσει σε άλλες περιοχές, όπως αγροτικά χωράφια ή ακόμα και εγκαταλελειμμένα κτίρια.

Ωστόσο, πιστεύεται ότι αυτά τα μέρη που κατοικούνται από ανθρώπους προσελκύουν έναν ορισμένο αριθμό τρωκτικών, που είναι ένα από τα κύρια θηράματα αυτού του αιλουροειδούς. Αυτή η θεωρία φαίνεται να δείχνει ότι η σκουριασμένη γάτα προσαρμόζεται σε νέους χώρους αναζητώντας τροφή.

Αναπαραγωγή

Αυτό το αιλουροειδές φθάνει σε σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία ενάμιση έτους, οπότε και έχει χάλκινες κηλίδες στο σώμα του. Το ζευγάρωμα είναι γρήγορο για την αποφυγή κάθε είδους απειλής. Η κύηση διαρκεί 65 έως 70 ημέρες.

Μόλις ολοκληρωθεί η κύηση, το θηλυκό απομονώνεται για να προετοιμάσει το άντρο του σε μια σπηλιά, όπου γεννά ένα ή δύο μικρά. Κατά τη γέννηση, τα μικρά ζυγίζουν μόνο 60 έως 70 γραμμάρια (2 έως 3 ουγγιές). Αυτά τα ζώα μπορούν να ζήσουν έως και δώδεκα χρόνια σε αιχμαλωσία, αν και το προσδόκιμο ζωής τους στη φύση είναι άγνωστο.

Μια θηλυκή σκουριασμένη γάτα και ο απόγονός της

Απειλές και διατήρηση

Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 10.000 σκουριασμένες γάτες στην ασιατική ήπειρο. Ο πληθυσμός τους έχει εξαντληθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι ανθρώπινες επεκτατικές δραστηριότητες έχουν καταστρέψει μεγάλη ποσότητα δασών και λιβαδιών. Ομοίως, η χρήση κάποιων φυτοφαρμάκων σε γεωργικές καλλιέργειες αποτελεί σαφή απειλή για αυτό το είδος, καθώς και η λαθροθηρία για τη γούνα του ή ακόμα και για τροφή.

Διαβάστε  Γιατί ο έγκυος σκύλος μου έχει κακά;

Επιπλέον, σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας, αυτό το ζώο χρησιμοποιείται ως κατοικίδιο και έχει διασταυρωθεί ακόμη και με οικόσιτες γάτες.

Σύμφωνα με αυτή την κατάσταση, η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) έχει συμπεριλάβει τη σκουριασμένη γάτα στην κόκκινη λίστα με τα ευάλωτα και σχεδόν απειλούμενα είδη. Προστατεύεται επίσης νομικά σύμφωνα με τον Ινδικό νόμο περί προστασίας της ζωής των ζώων (ACT-1972).

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν διεξοδικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, το νόμισμα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.

  • Chatterjee N, Nigam P, Habib B. Πυκνότητα πληθυσμού και χρήση οικοτόπου δύο συμπαθών μικρών γατών σε ένα κεντρικό ινδικό καταφύγιο. PLOS ONE. 2020; 15(6):e0233569.
  • Vasava A, Chottekamada B, Solanki R. Καταγραφή σκουριασμένης γάτας από το Kuno Wildlife Sanctuary, Madhya Pradesh, Ινδία. Cat News. 2012; 57:22-3.
  • Sharma SK, Dakad M. The Rusty-spotted Cat Prionailurus rubiginosus (I. Geoffroy Saint-Hillaire, 1831) (Mammalia: Carnivora: Felidae) στο Ρατζαστάν της Ινδίας – μια συλλογή δύο δεκαετιών. Journal of Threatened Taxa. 2020; 12 (16): 17213-21.
  • Vyas R, Upadhyay K. Παρατηρήσεις και διανομή σκουριασμένης γάτας στην Πολιτεία Γκουτζαράτ, Ινδία. CATnews. 2014; 61:26-9.