The Stoat: Habitat and Behavior

The Stoat: Habitat and Behavior

Το στόκο είναι ένα μικρό θηλαστικό που ανήκει στην οικογένεια των μουστέλιδων. Τι το κάνει όμως τόσο ξεχωριστό; Είναι ευέλικτο, ελαφρύ και εξαιρετικός κυνηγός!

Το stoat είναι ένα μικρό θηλαστικό με κυκλική κατανομή. Είναι δημοφιλές λόγω της γούνας του, που τον χειμώνα γίνεται λευκό σαν το χιόνι, επιτρέποντάς του να κρυφτεί από τους εχθρούς του. Ωστόσο, είναι ένα χαρακτηριστικό που το κάνει ένα πολυπόθητο ζώο για τον άνθρωπο.

Η επιστημονική του ονομασία είναι Mustela erminea και ανήκει στην οικογένεια των Mustelidae. Εκτός από μικρό, είναι ένα ελαφρύ και πολύ γρήγορο ζώο. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε τα πάντα για το στόκο, συμπεριλαμβανομένων όλων των ενδιαφέρουσες πτυχές της βιολογίας του, όπως ο βιότοπός του, τα φυσικά χαρακτηριστικά, η συμπεριφορά και η κατάσταση διατήρησης. Ας ρίξουμε μια ματιά σε καθένα από αυτά.

Πού μένει το stoat;

Το stoat βρίσκεται στην περιπολική περιοχή της Αρκτικής, της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης, που καταλαμβάνουν ποικίλους οικοτόπους. Προτιμά μικτά δάση, αλλά μπορεί να βρεθεί σε διάφορες τοποθεσίες από το επίπεδο της θάλασσας έως υψόμετρο 4050 μέτρων (πάνω από 13000 πόδια), συμπεριλαμβανομένων θαμνωδών εκτάσεων, αλπικών λιβαδιών, ελών, δασών και άκρων ποταμών.

Φυσικά χαρακτηριστικά του στόκου

Το στοάτο μοιάζει με νυφίτσα. Έχει επίμηκες σώμα με κοντά άκρα, κεφάλι τριγωνικού σχήματος, στρογγυλεμένα αυτιά και μακρύ λαιμό, καθώς και μακριά μουστάκια. Επιπλέον, έχει ουρά που καταλαμβάνει περίπου το 35% του συνολικού μήκους του σώματος.

Διαβάστε  Όλα για τον αγριόχοιρο

Το μήκος του σώματος του stoat είναι κατά μέσο όρο 16 έως 33 εκατοστά (6 έως 12 ίντσες). Όντας μικρά ζώα, είναι επίσης αρκετά ελαφριά, ζυγίζοντας όχι περισσότερο από 350 γραμμάρια (λίγο πάνω από 12 ουγκιές). Εμφανίζουν σεξουαλικό διμορφισμό (όπως και πολλές άλλες μουστέλιδες). Αυτό σημαίνει ότι τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα και πιο βαριά από τα θηλυκά.

Έχουν ένα κοντό παλτό, το οποίο τονίζει την αλλαγή χρώματος των κοτσαδιών που ζουν στις πιο κρύες περιοχές κατά τη χειμερινή περίοδο. Το χειμώνα γίνονται λευκά, με μαύρες άκρες ουράς. Το καλοκαίρι, υιοθετούν ένα καφέ χρώμα στην πλάτη τους, ενώ είναι υπόλευκο ή κιτρινωπό στην κοιλιακή περιοχή μέχρι τα χείλη.

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Γενικά, τα stoats είναι εδαφικά και μοναχικά ζώα. Σπάνια ανέχονται την παρουσία άλλων φυλών στην επικράτειά τους, και ιδιαίτερα εκείνων του ίδιου φύλου. Ως αποτέλεσμα, δεν εμφανίζονται σε ομάδες, παρά μόνο όταν βρίσκονται σε περίοδο ζευγαρώματος.

Αυτά τα ζώα χρησιμοποιούν λαγούμια, και συνήθως έχουν πολλά ταυτόχρονα. Με αυτόν τον τρόπο αποθηκεύουν πιο εύκολα τα τρόφιμα και έχουν πάντα σπίτι σε περίπτωση που κάποιο από τα λαγούμια τους πάρουν άλλα ζώα.

Οι νυφίτσες με κοντή ουρά είναι δυναμικές τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Οι περίοδοι δραστηριότητάς τους κυμαίνονται από 10 έως 45 λεπτά, εναλλάξ με υπνάκους 3 έως 5 ωρών.

Τι τρώει το stoat;

Οι φλούδες είναι παμφάγα ζώα, αν και έχουν προτίμηση στο κρέας. Η κύρια λεία τους είναι θηλαστικά σε μέγεθος κουνελιού ή μικρότερο. Συχνά τρώνε φρούτα, μικρά τρωκτικά, πουλιά, αυγά, αμφίβια, ψάρια, γαιοσκώληκες, ακόμη και μερικά έντομα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να καταπιούν πτώματα. Ωστόσο, δεν προτιμούν να τρώνε πτώματα και συνήθως κυνηγούν το φαγητό τους.

Διαβάστε  Όλα για τη συμβίωση στα ζώα

Έχουν πολύ ανεπτυγμένες αισθήσεις όρασης, ακοής και όσφρησης, και αυτές οι ικανότητες τους επιτρέπουν να κυνηγούν με ευκολία. Έχουν επίσης πολύ ευέλικτο και ευκίνητο σώμα. Για το λόγο αυτό, συχνά σκαρφαλώνουν σε ψηλά δέντρα αναζητώντας μικρά πουλιά ή αυγά.

Μια μελέτη στη Νορβηγία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Έρευνα Θηλαστικών, το 2015, επισημαίνει ότι αυτά τα θηλαστικά είναι γενικά ως προς τη διατροφή τους. Αν και προτιμούν να καταναλώνουν μικρά τρωκτικά, καταπίνουν επίσης απόβλητα ανθρώπινης τροφής, καθώς και πουλιά και έντομα.

Πώς αναπαράγεται το stoat;

Ένα περίεργο χαρακτηριστικό του stoat είναι ο αναπαραγωγικός του κύκλος. Η περίοδος ζευγαρώματος είναι συνήθως μεταξύ Απριλίου και Μαΐου. Ωστόσο, το γονιμοποιημένο θηλυκό δεν θα γεννήσει παρά τον επόμενο Απρίλιο. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα της σταματά την ανάπτυξη του ζυγώτη σε πρώιμο στάδιο (φάση βλαστοκύστης) για 9 έως 10 μήνες. Μετά από αυτή την περίοδο, όταν έρθει η επόμενη άνοιξη, η κύηση συνεχίζεται.

Έτσι, ο συνολικός χρόνος εγκυμοσύνης κυμαίνεται από 223 έως 378 ημέρες. Μετά από αυτή την περίοδο, μπορούν να γεννηθούν από 3 έως 18 απογόνους, με 4 έως 9 κατά μέσο όρο. Όπως και με το αμερικανικό βιζόν, τα θηλυκά μεγαλώνουν τα μικρά τους χωρίς τη βοήθεια αρσενικών.

Κατάσταση διατήρησης του στοάτου

Αυτός ο τύπος μουστέλιδας δεν κινδυνεύει. Σύμφωνα με τις εκθέσεις του Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), κατατάσσεται στην κατηγορία του Least Concern. Ωστόσο, οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για την επιβίωσή του είναι η καταστροφή των οικοτόπων και το κυνήγι. Σε μέρη όπως η Ρωσία, υπάρχει περιορισμένο εμπόριο γούνας από κουκούτσι.

Γούνα και εκμετάλλευση

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η γούνα των πτηνών είναι καφέ ή μελί και το κάτω μέρος του σώματός τους είναι πιο ανοιχτόχρωμο. Ωστόσο, είναι κατά τη διάρκεια του χειμώνα που αυτά τα παλτό γίνονται πιο περιζήτητα. Το χειμώνα ασπρίζουν για να καμουφλάρονται. Τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα, έχουν μαύρη άκρη της ουράς. Είναι πιθανό ότι αυτή η σκοτεινή άκρη ήταν ένα εξελικτικό προϊόν για σκοπούς επιβίωσης.

Διαβάστε  Κύκλωπας: Ο μονόφθαλμος σκύλος με τις 2 γλώσσες

Στην Ευρώπη, το χειμερινό παλτό του stoat ήταν ιδιαίτερα περιζήτητο από τους ευγενείς. Έχοντας ένα παλτό με επένδυση από αυτό το ζώο ήταν σημάδι πλούτου και δύναμης, καθώς ήταν αρκετά ακριβό. Σήμερα, υπάρχουν φάρμες για σκοπούς εκτροφής γούνας. Όπως και με τα βιζόν, οι φλούδες εκτρέφονται για την εμπορευματοποίηση της γούνας τους και υπάρχουν αρκετές προστατευτικές ομάδες που αγωνίζονται για την εξάλειψή τους.

Δεν πρέπει να υποστηρίξουμε την εκμετάλλευση της βιομηχανίας γούνας. Πολλά ζώα υποφέρουν και πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας αυτού.

Το stoat, ένα ενδιαφέρον θηλαστικό

Όπως μπορείτε να δείτε, οι φλοιοί είναι πολύ ενδιαφέροντα θηλαστικά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αλλαγή του χρώματος της γούνας ανάλογα με την εποχή του χρόνου και η «παύση» του αναπαραγωγικού τους κύκλου. Σας προσκαλούμε να συνεχίσετε να μαθαίνετε για άλλα είδη μουστέλιδων, όπως βιζόν και νυφίτσες. Μπορεί επίσης να εκπλαγείτε από ορισμένες λεπτομέρειες της βιολογικής τους σύνθεσης.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…